Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány

Tégy egy lépést! Mindegy mekkorát!


Keresés a honlapon


belépés
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó

Hangakció
- 2015.03.05.

Fehér por ami zöldít!

tovább >>Terepen voltunk.
- 2015.09.11.

Látogatást tettünk egy önkéntesünknél, aki a városközpontban egy elhagyatott, kétes sorsú épületében lakik. A valaha szebb napokat megélt a városban élők által egy bizonyos színhez köthető épület egykor egészségügyi intézményként funkcionált.

tovább >>

1. kérdéshez
A kakaó termelése az Egyenlítő környékén kezdődik, ahol meleg van és magas a páratartalom, ami kedvez a kakaófák növekedésének. A kakaó babok 70 százaléka Nyugat-Afrikai országokból származik: Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria és Kamerun. Elefántcsontpart és Ghána messze a két legnagyobb kakaótermesztő ország: együtt a világ kakaójának több mint felét termelik meg. Ezt a két országot követi kakaótermesztésben Indonézia, Nigéria, Kemru, Brazília, Ecuador.
2. kérdéshez
0,5 kg csoki előállításához egy kakaóbabfa egész éves termésére van szükség. Csak az USA-ban évente 1,6 milliárd kg csokoládét értékesítenek – az ehhez szükséges termés előállításához 3,2 milliárd fa kell.
3. kérdéshez
A termeléstől a feldolgozáson keresztül a csomagolásik mérjük mekkora egy termék vízlábnyoma. A csokoládégyártás az élen jár, és hatalmas lábakon. 1 kg csokoládé előállításához 17000 liter vízre van szükség, mely egy átlagos Magyar ember 23 évi vízigényét fedezi.

4. kérdéshez

A kakaótermesztők elszegényedése rákényszeríti őket, hogy annyira csökkentsék a termelés költségeit, amennyire csak lehet. Ennek egyik szerencsétlen következménye, hogy gyermekek dolgoznak kizsálmányoló és veszélyes munkakörülmények között. Körülbelül 2 millió gyermek dolgozik a kakaó-ültetvényeken csak Ghánában és Elefántcsontparton, több mint 500 000 közülük kizsákmányoló körülmények között.
5. kérdéshez
Miközben a csokoládéfogyasztás kultusza egyértelműen Európában a legnagyobb, érdekesség, hogy a kontinensen megfigyelhető egy észak-déli határvonal. A mediterrán vidéken meglehetősen visszafogott az egy főre jutó fogyasztás, hiszen a legédesebb szájú görögök is csak 2,6 kilót esznek meg fejenként, míg az olaszok (2,4 kg), a spanyolok (2 kg), vagy a portugálok (1,1 kg) még ennél is kevesebbet. Az említett észak-déli határ esetében Magyarország a határon fekszik, és a legutolsó felmérésen 3,9 kilogrammos átlagérték adódott.
6.
A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-3-2000/36. számú előírása rendelkezik a kakaó- és csokoládétermékekről. Ennek megfelelően csokoládé az a termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag. A csokoládétermékekhez felhasználhatóak bizonyos - szintén ezen előírás szerinti - anyagok, de például kakaóvaj növényi zsírok nem.
7.-8.
A táblás Boci csokit Csehországban készítik. A táblás csoki gyártását 2004-ben vitték a határon kívülre, miután a Nestlé összevonta szerencsi és diósgyőri gyárát. Azonban nem minden Boci csokit gyártanak a cseheknél, a Boci Szendvicset például Bulgáriában készítik.
Az uniós csatlakozást nem csak a Nestlé használta ki. A Piros Mogyorós gyártását a Sport szelettel együtt szintén 2004-ben költöztette Pozsonyba a Kraft foods, miután bezárta 320 főt foglalkoztatómagyar gyárát.
A Balaton szeletet 2008-ban vette meg a Nestlé a Krafttól, és csak ezután helyezték a gyártást Romániába. A Balaton szelet csomagolásán ennek ellenére annyi szerepel csak, hogy az EU-ból származik.


9. kérdéshez
Az őserdők élővilága meglehetősen színes, több mint 10 millió növény, rovar és állat él itt, és ezek között rengeteg a veszélyeztetett faj. Többek között láthatunk itt anakondát, boát, orángutánt, gorillát, tigrist, jaguárt, madárpókot, repülő mókust és még rengeteg más csodálatos állatfajt, ezért nem is csoda, hogy a világ élőlényeinek 50%-át itt találhatjuk meg. A helyi gazdák az alacsony bevételek miatt az előállított mennyiség növelésére törekszenek – így a termőterületeket egyre inkább kiterjesztik. Ezzel viszont elpusztítják az eredeti, őshonos növényzetet.A környezet pusztul, elsivatagosodik – ezzel együtt rengeteg élőlény veszti el eredeti élőhelyét. A csokiipar már eddig is több millió hektárnyi esőerdő pusztulását idézte elő.
10. kérdéshez
Antioxidánsokat tartalmaz: minél nagyobb a kakaótartalma egy csokinak, annál egészségesebb. Antioxidáns alatt leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük. Az antioxidánsok létfontosságúak, hisz nagy szerepük van a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek megtámadják a sejteket, betegségeket idézve elő ez által. Javítja a vérkeringést: a kakaó flavoniodok segítik az agyi véredények kitágulását

Honlapkészítés